"The world is a book and those who do not travel read only one page.”

Thursday, January 23, 2014

Resepi: Popiah Gulung-Gulung Bersalutkan Kasih Sayang

Bhahahahha name tajuk entri nak gempak je kan.

Eh Assalammualaikum. Allah lamenye lah tak berkemaskini blog usang i ni ha. Terlalu sibuk dengan belajar la nak dikatekan. Alhamdulillah sekarang tengah cuti semester. Jadinya moleklah kirenye kita memanfaatkan cuti ni dengan masak-memasak bersama Chef Nisak.

Btw, i tak suka masak lauk. But all about bakery i like the most!
Dah lame aku pikir sebenarnye, i think i mixed blood kot sebab tu suke makan spagetti, salad, cheezy wedges, nuggets,etc. Eh? Melayu-Britain-Japanese maybe. (Nak kate moyang onyet aku penjajah ke macam mane ha...)

Okey okey back to the natural. What i wanna share is a recipe that very the very simplest to do. Which is like kerepek macam tu. And senang dimakan sambil nonton Masterchef. Actually, my sister yang buat dulu waktu raye dulu dan dalam erti kata lain i copy paste resepi dia. Walhal, carian dari Internet jugak. Hikhok.

Haa dengo pun dah tahu senang kan. Ok jom kita tengok cara-cara pembuatan. Jom!

bahan-bahan: kulit popia, nestum, horlicks, gula sikit (agak-agak sesuai dengan banyaknya nestum dan horlicks)



Langkah 1: Gulung kulit popia menggunakan lidi. Kemudian, potong ikut suka hati. Tapi better senget senget senang nak cepat masak lapisan dalam.



Langkah 2: Panaskan kuali. Makesure, betul-betulkan panas. Dah rasa-rasa panas, kita campak gulungan popia tadi ke dalam kuali.

Langkah 3: Agak-agak dah garing, warna like keemasan gitu, tapislah minyak dulu kan. Kang satgi makan pening pulak sebab banyak minyak.

Langkah 4: Ok now, kita kisar nestum+horlicks+gula guna blender. Sampai halus la, tp nak ade rase nestum buatlah kasar sikit kan.


Langkah 5: dah setel semua, salutkan serbuk nestum horlicks tu dengan popia tadi. gaul gaul sampailah sebati.


Langkah 6: Simpan dalam bekas.

Langkah 7: Makan!!!

Siap! haa senang kan. 7 steps only meyh. Duk oversea pun bisa buat kok kak kakek. Hehe.
Dengan ini terhasillah Popiah Gulung-Gulung Bersalutkan Kasih Sayang. Aku sendiri pun tak paham kenape bersalutkan kasih sayang. Haha ok bai. SELAMAT MENJADI SEMUAAAA.


Rase macam nak jual kat mahallah le pulak boleh buat duit. $$$$$ 

LIKE it? Thanks for reading this entry.
Post a Comment
copyright@khainisa.ahmad