"The world is a book and those who do not travel read only one page.”

Saturday, June 22, 2013

Trip to Sabah - Part 2

Assalammualaikum




Yes! Inilah Kota Kinabalu. Kota yang bersih dan udara yang boleh dikatakan segar,sejuk jugak le. Yelah mana taknya KK ni lebih kurang dekat jugak lah dengan Gunung Kinabalu. Tiga jam beberapa minit tu kira dekat ke? Eh

Apa-apa jelah kome

Part 2 pasal trip kali ni, aku nak tulis tulis pasal makanan sepanjang aku di Sabah bah ni ye teman-teman. So, jagalah mulut dari meleleh air liyor. Mihmih.

Day 1:

We went there by MH 3567. Okay aku bedal je no flight tu. Haha tak de mase nak hafal. So buat paham jelah ye. And our departure like pukul 9.30 gitu la jadinya kalau makan dalam flight itu namanya lunch!

Okay lunch dalam pesawat Mas ni sedap jugaklah guwe cakap same lu.

After one hour in the air, a stewardess asked us (me and kakak) "nak makan apa? ada nasi lemak dan roti canai" Why she spoke in Malay? Why? Why? Dia cakap Bahasa Melayu bagus la tu,  Malaysia Airlines kan... mestilah tanye lagi!

Aku: Nasi Lemak! 
Kak Wan: Roti canai.

Lepas makan terus tidur. Great Nisak! Great!

Dalam-ah diam-ah tak-ah sedar-ah tidur-ah finally-ah sampai-ah juga-ah di Kota-ah Kinabalu-ah dengan-ah selamat-ah bah! Alhamdulillah. Kemudian apa lagi kami di arak ke Restoran Sri Melaka untuk lunch. Di arak? Erk macam tak kena pulak ayat ni. Tak pe janji makan. Wehoooyyyy


Sotong goreng tepung


Gulp gulp gulp

Pencuci mulut yang manis

Haa banyak kan makanan dia. Perghhh sekali pandang memang nampak sedap. Dua kali pandang pun nampak sedap jugak. Tapi sayang ianya tak pedas. FYI, orang Sabah tak makan pedas sangat. They more to like-Chinese-Philiphines macam tu lah. Nak sambal add-on sendiri.

Makan malam kami pula di Restoran Kampung Nelayan. So, seafood le dinner we ollsss. Le ketam le udang besau besau belako. Le vegetables was also served. Kemain malam tu

 Udang gajah mungkin... mungkin...

Sayur-sayuran segar dan mahal!

Mostly sayur dan seafood

Malah kami juga turut di temani oleh penari-penari tarian Sabah bah. Wow! Berapi-api, lemah gemalai je tangan diorang. Macam jeli. Hahahaa

Eleh macam jeli pun hengkau nak bergambo sakan juga kan! -.-


Day 2:

For tomorrow breakfast at hotel jek. But yeah still delicious kot! Kutip itu, kutip ini. Ermm sedap!

Nasi Lemak berlemak lemak. Makanan diet. Yeeaahaa


Lunch hari ni katanya di Restoran Baba Nyonya. Okay, jom kita tengok macam mana makanan golongan Baba Nyonya ni.

Alright, rasanya hampir saja sama dengan lunch semalam. Tak pedas dan mesti ada sup-cendawan-pekat. Erm macam pengacara Jalan Jalan Cari Makan pula feeling nye. Mihmih. Kali ni aku habis kut makan sup tu sebab sedap!

Again sayuran saje yang banyaks

Sup cendawan pekat yang wajib setiap restoran!

Dah lapar, berselera le our stamak-s (stomach). Ohhh perosak bahasa betul aku ni. -..-

After that, we were taken to Kampung Klias if not mistaken for watching kunang-kunang and species of monkey, cannot remember what-named-of-it. So our dinner already prepared by the staffs there. OMG! A lot of foreigners mai situ hehe

Le dinner ala kampung!

Okay kengkawan abah guwe. Makcik dan Pokcik

Day 3:

As usual, breakfast at hotel first then going to Kundasang. Kaki gunung Gunung Kinabalu. Atau orang tempatan panggil A-Kinabalu. Maksudnye spirit kawasan tu kut. Tak sure lah tak buat nota pulak teman =D

Perjalanan mengambil masa selama 3 jam gitu. Sampai dekat tengah hari juga.

Here a lot of fruits and vegetables. Totally fresh and great! Daebak laaah sempatlah singgah beli beli buah dan ubi keledek. Haa

Tengok le wahai penggemar buah buahan enak semuanye. Haiih



Hari ketiga berlainan sikitlah kan sebab makan tengah hari di kaki gunung. Waaah! Okay bajet picnic bentang tikar sambil angin sepoi-sepoi. Oh bajet bajet

Waktu kami tengah makan tengah hari, ternampak la orang sebelah meja kami makan macam lain macam sikit. Dok gaul-gaul semua makanan dalam satu mangkuk. Mak buat muka pelik, aku dengan Kak Wan pun cakap "Itu orang Korea la mak, deme memang makan rupe itu..." 

Balik mak buat muke pelik. Kehkeh.

Lunch-Dinner-Breakfast untuk esok, semua di hotel Kundasang. The Cottage Hotel. Boleh lah Google kot kot le sesiapa nak menginap di Kundasang nanti ye.

Malam yang sejuk bak angin peti ais membuatkan kami bercakap pun macam berada di Korea musim sejuk. Mbahahahah okey verangan uoollss.


Makan malam dengan penuh nikmat. Malam akhir di Sabah bah


Day 4:

Sarapan di hotel. Keluar berjalan pulang ke Kota Kinabalu. Sekejap je di Kundasang. Sedih pun ade, gembire pun ade. Ceyyyyyyy

Makanya kami tengah hari di KK. Lunch at the same place like first day before. Restoran Sri Melaka. Cuma gayanya kali ni hidangan lain tak sama macam hari tu. Takpalah at least isi perut sebelum bertolak ke KL.



The lunch

Pukul 5.35 pesawat MH8249 (again aku pakai tekan je no tu mihmih) kami bergerak. Biarpun banyak kenangan manis di Sabah bah, kami tetap mengorak langkah ke hadapan sebab... dah bayar tiket kan! Nak taknak kena naik balik jugak. Makan malam pun nak taknak kena dalam flight jugak. Yucks macam poyo jek tulis gini 


Nasi tomato dan ayam merah dan kitkat dan jus oren!

Selamat tinggal negeri di bawah bayu. Moga ketemu lagi.



Jauh dari tanah. Tinggi ke langit. Terasa dekat dengan Ilahi.
Suka


LIKE it? Thanks for reading this entry.
Post a Comment
copyright@khainisa.ahmad