"The world is a book and those who do not travel read only one page.”

Thursday, February 7, 2013

Travel to Singapore D-3

Assalammualaikum dan ohaiyo!

Okey aku tahu post ini agak lambat dan sememangnya terlalu lambat. ya bagai itik pulang petang. terkedek-kedek. (ok tak ada kaitan pon peribahasa ni )

Bandaraya Singapura yang aman. huuuuu (bunyi angin)


Sudah tiga hari menginap atau perkataan sopannya menumpang di rumah kawan, maka tibalah masanya untuk pulang. Tetapi before pulang perlulah kita membeli dan belah souvenirs untuk teman-teman dan family.Ye dak? =) So, hari ni (hari ketiga ni) kami dibawa ke Arab Street dan Bugis Street. Katanya di situ banyak benda boleh dibeli especially pelancong tegar macam kami ni haaa... erk?

As well as we travelled by bus to mrt station, but before that Nisa ajak (dalam english apa ntah, tak sempat nak Google) us to transit at Geylang Serai. Ok this place is the Malay area! Ya!!!. Semuaaaaaaaa Melayu, ada sikit la Cina.If no Chinese there is not a Singapore meyh. Hehe. Then dia bawa kitorang makan otak-otak kegemaran dia. Sempat lagi dia promote tau favourite food dia kat kitorang haha. Btw, memang sedap gila otak-otak dia. Perrggghhh. Isi ikan dia, pergggghhh. Siap nampak jelas isi ikan dia tak macam kat Jln Masjid Jamek warna oren je lebih. Pergggghhh! Okey lebih-lebih pula. PERRRGGH!!





Selepas pekena cendol Singapore dengan otak-otak, melawat kawasan beli belah pulang. "So, guess what we do?" " Dude!! shopping laaa..." Haha tanya soalan jawab sendiri. Adalah money flow kat sini. Well, girls like us kan~ Dan puas round-round kawasan berjalan kakilah kami ke MRT Station. Ingatkan dekat sangat rupanya jauh juga. Semput den eh!



From Eunos MRT to Arab Street and Bugis Street, we need to buy ticket to Bugis MRT. Then, again walking on the street. Yeah yeah yeah. (kunun gembira hahahaha) Once you sampai je kat Bugis MRT, on ur right side is to Arab St. while left is Bugis St. So, we go to the right first. Lets go bebeh bebeh...

Ok kat sini ade juga mall Melayu like mall-mall kalau kat Malaysia ni macam Super Kinta,Ipoh hehe, ok aku tak ade idea mall macam mana nak tell uollsss. Maybe kawasan ni ramai Melayu kot. And kat sini juga ada Masjid Sultan one of the old and historical mosque jugalah. Cantik! Masjid ni macam satu tempat yang wajib di kunjungilah. Ala-ala Masjid Ubudiah la. Gittew...





Masjid Sultan di Singapuraaa


Inilah kedai-kedai Melayu yang still cantik.
...
...
...
...




Kemain macam bidadari, kembang semacam. Gambar tidak diedit atau ditokok tambah. Hahaha.


Depan masjid ni bangunan dia like rumah-rumah kedai zaman dulu. Tu...tu...kedai-kedai macam dalam filem P.Ramlee gitu. Tapi diorang dah upgrade nampak berwarna sikitlah. hehehe. Ramai foreigners datang sini sebab kat sini tempat nak beli souvenirs nya. Haaaa... sudah menjadi lumrah seorang pelancong tegar untuk bershopping. Kalau tak percaya cuba pi melancong sat. Actually not one whole day la, just around 2-3hours je. Biarpun nampak macam kejap je but it was totally made me and Suhey exhausted. Yelah sebab semalamnya kami ke USS kan... oh boleh click here kalau nak baca post about D-2 kami. Kalau nak bacalah kaaaaaan... =)

Bla bla bla...

Sempatlah nak beli sepapan keychain yang harganya hanya $3 walaupun aku tahu ianya satu bentuk cenderamata yang terlalu common. But to receive it as present, such a good thing ok. Harap kawan aku tak marah aku tak bagi keychain Singapore sebab aku terlampau 'berjaga-jaga' takut duit habis. Haha. But then aku kasi keychain juga tapi dari tempat lain. Okey la tu. HAHA.

Not too much bought from there, just find out benda-benda yang worth saja. Like t-shirt, tudung, telekung je aku beli kat sana. Itupun jenuh aku nak makesure semua benda tu tak mahal. Siap keluarkan hp secara senyap-senyap untuk convert mata wang. Huuuuuii, susah betul kalau nilainya berbeda dong sih.

We arrreee tourists from Malaysia and Geghmany (Germany)



the local. huuuu~


Dek kesuntukan waktu, we ollsss ('s' perlu 3 sebab kami tiga orang) tak sempat nak ke Bugis St. walaupun pada awalnya nak ke sana. Tak apalah, mungkin ada rezeki ke sana pulak. Cewah! Secara totalnya (amboi kemain lagi skema ayat) kami gembiraaaaa!!! Huhu. Alhamdulillah ada kesempatan ke negara orang. Yang belum pernah kumpul duit now. So that nanti boleh pergi lagi jauh dari sini. Dan nanti kita pula baca cerita pengalaman korang kat tempat korang pergi. Seronok tau share-share pengalaman ni. Best!

Ada satu perkara yang aku suka dekat Singapore ni. TERTIB. Diorang sangat menjaga semua benda. Dari kebersihan, makanan, haiwan, kenderaan, etc... everything la! Dan sangat aman. Tenang je. Cumanya Melayu agak tenggelam la sebab Cina ramai. But its okay, takkan Melayu hilang di dunia. =)




Thanks to Nisa for the whole trip (makan, minum, tempat tinggal, kad mrt, etc...) Nanti datang rumahku pula deyh. Thanks to my family also. And thanks to everyone yang baca belog tanpa rasa jemu. Mbahahaha. Ok semoga bertemu kembali. Bye.


Salam.
(Harap dapat kerja di Singapura nanti. Setahun pun cukuplaaaah. Hehe.)




LIKE it? Thanks for reading this entry.
Post a Comment
copyright@khainisa.ahmad