"The world is a book and those who do not travel read only one page.”

Tuesday, January 29, 2013

Travel to Singapore D-2


Dj radio Hik Hok: Hey hey hey berjumpa kembali kita dalam segmen santai bersama I selepas seminggu tidak ketemu. Rindu I tak? Eh eh jangan gitu, kalau rindu cakap rindu. Tak baik tipu-tipu ni. Ihik. Macam mana semua, sihat? Harapnya sihatlah eh... hakak kat sini pun sihat. Kalau adik-adik sihat, hakak pun turut sihat jugak. Ihik. Haa okeylah, hari ini kita akan smebang-sembang pasal cuti. Iye, cuti. tambahan skrg cuti sekolah kan... eh tak eh?? Opppss hakak ingatkan cuti. Oh mungkin adik-adik hakak yang belajar di universiti aja yang cuti kok. Ayoo maap dong! Mood masih di Indonesia sih, thats why ber'bisa-bisa' ajaa. Ihik. Okey, kepada sesiapa yang ada cerita-cerita menarik bisa aja hubungi hakak di talian. Talian apa?? kalo berani talipon aja. ayooo teruskan mndgr di radio... Hik Hooooook.

Aiyooo, satu perenggan udah bikin kerepek dong. Hey Assalammualaikum semua! Actually itu cara untuk ambil mood nak taip karangan belog ni. Susah seyh nak perah otak kasi keluar itu idea baguih.

Sebagaimana tajuk post yang tertulis di atas itu, kali ini aku akan cerita pasal hari kedua di Singapura. Mungkin akan dibubuh banyak gambar dari tulisan. Bcoz why this time i went to USS!! Huhu. Not US or UK ok. USS= Universal Studios Singapore bebeh. The ticket worth $74. But if u guys tak masuk that day, u guys can enter within the time given. Myb 6 months like that la the valid period. Ahaa, best kan! Kot kot la jalan jam ke, flight delayed ke, ada kenduri kahwin ke, mak tiri kawan beranak ke (over!) bolehlah pergi lain hari. Hehe.

As i told before in last post. Myb u guys can read  by click here, click here!! =) Kitorang stayed rumah kawan, so keluar dari rumah around pukul 9 pagi macam tu. Breakfast sikit-sikit, mak Nisa kasi kuih karipap atau Singaporean called as opek-opek eh silap epok-epok kehkeh sebagai bekal kat sana. Dan memang itu jelah makanan kami kat sana. Kat sana maheeei! (mahal) Everything expensive and not suitable la dgn kitorang yang budget ni.

From house to MRT Eunos, we need to pick up Bus 60. Then buy ticket to Harbour Front bcoz after that kena naik Monorail Express Sentosa untuk ke USS. Tapi tak berapa nak pasti berapa harga tiket perjalanan ini. Tapi tidak perlu gusar kerana selepas menaiki kenderaan awam ini anda boleh tuntut semula atau 'refund' duit tiket. Cool kan... coooool gila transportation diorang. Boleh main-main refund pulak. Haha. Akan tetapi hanya $1 sahaja dipulangkan. Biarpun hanya $1 ianya tetap coooool.

Dari Harbour Front kena naik level 3 Vivo City which is mall yang bawahnya stesen HF tapi atasnya stesen Sentosa Express. Tiket pergi balik berharga $3.50. Kemudian tunggulah kalian tren seterusnya kalau terlepas tren. Oh jangan khuatir lagi kerana trennya sangat pantas dan laju. Nama lagi expressss kan. =)

Naik tren, tengok laut "waaaaaaaaaaaaaaaah...shantek! eh eh ade kete kebel la. weh weh tudung aku elok tak?" "eloooook" "okey tangkapkan gamba aku. hehehhehek" CLICK! bergambar macam travellers tegar. huhu seghonok. Turun turun je tren. Tadaaaaaaaaaa inilah USS yang kita cari selama ini.

Kota USS!!!

Permandangan dari dalam tren. Subhanaallah cantik sangat Pulau Sentosa ni. Biarpun ianya buatan manusia.

Suhey dengan botol airnya. =)
Nampak tak atas tu yang kale hijo tu, haa itulah trennya. Laju gila. Tapi Singaporean lagi gilaaaa sebab stabil je berdiri tanpa pegang apa-apa nak tahan diri. Steady je. Pelik tau! Mungkin dah biasa, alah bisa tegal biasa la pak.

Masham biasha (perlu ke biasa jadi "biasha"?) seshampai je nak bergambashr shaje (ssshhrrrr~) Memang USS ini kitorang yang punya! HA-HA. Sampai sini pukul 9.45 pagi. Then waiting for the opening, queue yang dah start beratur dari awal pagi. Nak masuk sini kalau pergi lewat takut tiket habis weh. So better tempah tiket siap-siap ok. SEPULUH PAGI. Kaunter masuk dibuka. "Cepat-cepat keluarkan kertas tiket, kena beratur lagi ni haaa...eh eh ade panda madagascar tu laa" "comel!!!!!!!!!" jerit kami. haha over. (actually, tak sure lah panda tu dari cerita ape. Ngahaha)


Lets party rock in USS bebeh!!!


USS aku datang!!
Sila pastikan datang awal supaya tak perlu berebut untuk bergambar dihadapan mercu tanda USS ini. Sebab kalau datang lewat, globe tu pun ko takkan nampak. Haha. Ini pun kami berlagak ini hak kami. "Hak bergambar, hak kami." *tetiba emo*

USS ni luas yang amat. Banyak bahagian dia. Siap ada Hollywood, New York, Kuala Lumpur, Jakarta, Sabah Sarawak pun ada.  Penat kut berjalan. Hehe. So, please ensure that yang u guys pergi mesti berkasut tapak rendah so that tak sakit kaki. Nak berkaki ayam pun boleh. Ermm boleh...ermm boleh...boleh sangat.

First place yg mula-mula jumpa ialah Hollywood. Ini kiranya, kunun-kunun kita berada di HW la kan. Have name of artists. Alot! But we dont take pic la bcoz tak penting pun. Haha. But still bergambar bagai nak rak jugak uollssss. Ala ala Tyra Banks gitu. Taylor Swift pun terkejut tengok kitorang berpose. =)




Bcoz we are only 2, so camera need to do automatically capture. Sad. But never mind! "hak bergambar, hak kami" Haha. Ini semua sekitar Hollywood. Taklah besar sangat taklah kecik sangat area ni. Banyak kedai-kedai cenderamata la. And antaranya adalah, kedai yg jual-jual awardssss. Apa lagi...


Gambar mesti poyo. "Camera kasi zoom sikit. Oh bajet bajet..."

So, after Hollywood u have 2 choices whether to turn right or left. Do or die? Wah gitu! If right-NY City, the left is Madagascar. 'ambeng buek ambeng buek'. Then we went to the right!!! Yehaaaaa. Kat sini ada Daddy's O show, Sesame Street, Light Camera Action, dan banyak lagi la. Tak larat aih ambo nak ghoyak.

NY Public Library seriously look very real. But sadly cannot enter the building la sebab monumen je kan. Bergambar kenangan pun okey what! =)



Ececey...kunun-kunun berjalan dengan gaya seorang travellers tegar lettew. Dlm hati "omo omo ini ke yg Fatin Liyana take pic with...ohhh..." 


We're in Hollywood uollllssss!!
(credit to:foreigner-lalu-dpn-kami)



After Hollywood, NewYork city we went to Sci-Fi city which is area fully with robots, accelarator, roller coaster and many more. Dalam building Transformer tu ada car roaster ala-ala roller coaster juga tapi yang simple punya. Untuk merasai keasyikan yang berapi-api, jatuh menjunam kenalah pakai 3D glasses yang disediakan. So, barulah terasa macam seorang Transformer yang menyelamatkan dunia. Wah gitu! Kitorang siap naik 3 kali kot. Best gila.


Muka lepas naik car roster, best weh~

Disebabkan kami ini travellers yang paling bajet so, bergambar secara haram sebab taknak bayar service picture. ngehehe.

Untuk elakkan kesesakan, kami pilih untuk ride roller coaster first. Hanya mampu naik sekali. The red (Cylon) one then blue (Human). Ohhhhhh...kalau di tanya yang mana satu best aku akan cakap yang biru sebab ada pusing-pusing 360 darjah dan sekejap je berbanding yang merah. Tapi kalau di tanya yang mana satu seram. Dua-dua membawa kepada maut. Hanya Allah dan aku saja yang tahu macam mana perasaannya."Arrrgggggggggghhhhhhhhh....huuuuuuuuuuuuuuuuu....haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...ohhhhhhh....Suheylarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr." Taubat taknak naik dah!




Tak habis lagi dengan roller coaster naik pula kat Ancient Egypt. Nasib baik roller coaster dia dalam gelap. Ok kat sini aku bolehlah berlagak gagah biarpun berkali-kali dipujuk Suhey untuk naik. Kehkeh. Kalau tidak tutup mata sepanjang masa so that mampu habiskan route roller coaster tu. But still its thrill u know!!! Siap ada api-api lagi ribut taufan. Perrrggghhh.

Kat daerah egypt ni juga ada Lost and Faund apa ntah (suitable for children), kami naik pun sebab nak makan karipap yang mak Nisa kasi. Selamat tak terkantoi. Pffft. -.-


Kami teruskan perjalanan ke Lost World yang mana ada canopy flyer sesuai untuk keringkan badan after naik Jurassic Park Adv macam naik bot kemudian kena splash dengan air. Terbaik basah baju aku! Canopy flyer ni pun sama je sejenis dengan roller coaster. Agak seram tapi tak berapa nak gayat. Actually banyak lagi tempat menarik dalam area ni, but mostly for children la.


And and and, we always in good timing. Time kami jejak saja Lost World rupanya ramai yang menantikan show Waterworld. Ini serious best! Siap ada kapal besar bagai, bot karam, lompat sana, terbang sini. Huyoooooh. Real je lakonan diorang. No wonder la, everyday practices kan. Memang kalau korang ke USS mesti masuk ke tempat ni ok. Its better for u to feel it by go there. Huhu.





Depan kami orang Korea. ("annyeonghaseyo...") So, aku minta dia tangkapkan gambar kami. Speaking Korea bukan main lagi. Eh tak...tak...tipu je. Tengok Running Man pandei, cakapnye haram tau. Hehehe.

Ohho after that, its Zohor. So, we went to Prayer room. Gumbira gumbira juga, solat jangan lupa kok. Nasib baik ada maps. So, better ambil map siap-siap okey so that senang nak tahu nak ke mana dan bila show time. And tahu di mana surau. Teehee =)

Sambung balik ke Far Far Away. Ini area kawasan budak-budak. Herrrmm... kalau nak difikirkan memang malas nak tengok show untuk kanak-kanak. But think about the $74, kami masuk juga. Herrrmmm... yeah, its quite boring la. Especially the Donkey show. hik hooook. Oh yeah, the Shrek show is the best. Have fun juga. Ada Fussycat doll?? Hehe. Fussycat apa i'm not sure yet. and and ada Fairytales huhu berkejaran tau kitorang nak bergambar dengan dia, tapi depressed kenapa muka Fairytales ni mukanya tua? 






Dan destinasi seterusnya ialah Madagascar. Oh yeah oh yeah sekali lagi ini kawasan kanak-kanak. Kami naik boat yang indoor punya. Dalam tu ada la binatang-binatang yang wujud dalam Madagascar movies. Cerita tu, aku tak pernah nak tengok habis. Siap tertido aku time tengok cite ni kat sekolah dulu. Nampak tak tahap kebosanannya disitu. Haha. Ahha settings kawasan dia tetap menarik perhatian so kalau taknak melawat kawasan, ber'kenangan' pun boleh what! Teeeheee...


Dua-dua muka skema habis. LOL.

Akhir sekali, kami masuk The Monster Show around pukul 6.10 petang macam tu. Seriously ini adalah ending yang terbaik untuk kami yang satu hari di USS. Penat berjalan, duduk pula sambil minum air mineral tengok monsters nyanyi. Sedap dan berbakat tau diorang ni. Its time to pulang biarpun bateri kamera dah habis. Hatiku berbunga-bunga sebab terjumpa kekasih gelapku di Singapore. Guess who?? Mbahahahaha.


Really love the Sesame Street cartoon ni. Thanks to 'Brother-from-China'  one of our classmate (for the picture) that we ter'meet' at USS. Ini pun terpaksa suruh dia snap sebab bateri kamera aku dah out. =D



Akan bersambung Day-3 nanti. Till then. Annyeong!
Salam N.
#UniversalStudiosSingapore









LIKE it? Thanks for reading this entry.
Post a Comment
copyright@khainisa.ahmad