"The world is a book and those who do not travel read only one page.”

Saturday, March 24, 2012

Why you should choose IIUM? | 2nd version


Assalammualaikum Muslims!



First of all, thanks to Allah for the shiny day and a heavy rain just now. Its called as rahmat rite? Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. Even its raining together with thunder! Ohh.. dont be scared my dear, He always beside you. ;)

Yeah, i'm gonna continue my previous entry about this. You dont get it? Okey please click here first. Haha. Click here

Ouh ! Hampir-hampir aku terlupa nak wish "CONGRATULATIONS" to bro and sis that got straight or result yang korang target. Tahniah tahniah. Gembira itu memanglah tapi jangan sampai lupa Tuhan. Sebut Alhamdulillah itu wajib tau. Syukuuuurr Ya Allah. Aha! My little sis also got excellent result. Ikut kakak dia la tu. Haha. ;)

*********

Bagi yang nak sangat masuk UIA, as a senior I sarankan kat you all semuuaaa. Persiapkan mental dan rohani. Fizikal pun boleh juga. Sebab kat sini bakal banyak aktiviti yang berat. Haha. No laaa. Actually alam universiti lain tau adik-adik. Kat sini, korang kena hidup sendiri. Senang kata independent lah. Tak boleh dah mengharapkan orang lain. Except you have family here. Hehe.

Fyi, here you will have 3 test first before get enter to class or department for those apply for degree. Yang kanak-kanak asasi kenalah study sikit-sikit untuk test ni sebab korang better la belajar basic semula. Yalah, hampir berbulan-bulankan tinggalkan zaman yang tidak matured dulu. Ahak! And for those yang apply for degree korang sangatlah kena struggle untuk pass test yang UIA adakan. Ianya supaya korang semua tak payah nak lambat sangat masuk kuliyyah. So, nanti cepatlah grad. Tak gitu? Hehe. Alaah, exam tu lagi senanglah kalau nak dibandingkan dengan STPM or SPM korang dulu-dulu. kekeekeke. Betul...

As well as you know, UIA is an english campus. Oh not forget an arabic campus too. Really? Yeaah. Here, there's too many foreignersss yang mana diorang tak dapat nak faham apa yang korang cuba sampaikan. BUT ! You know, its really ohsem if you guys can speak fluent like waterrrr with them. *speaking habis!* Thats why lah, UIA mengade-ngade nak korang semua ambik test english and arab dulu. Bahasa Melayu? Alaaah, orang Melayu kalau tak lepas memang nak kena. Satu Malaysia la katakan. Opss! ;)) chill.

By the way, ada satu lagi test yang mana universiti lain tak buat. Korang akan ada test tilawah and also fardhu ain. Haaa... yang memang dah tahu, bila tahu ada test semua gelabah. Rasa macam tak pernah tahu pulak. Haha. Well.. test always makes us nervous. LOL. Tapi, jangan musykil-musykil test ni memang kita dah sebati. Fardhu ain perkara wajib yang kita selalu buat kan. So, mesti pass punyalah. InshaAllah.

What courses that UIA offered?

I think around 13 courses that offered for foundation. But for undergraduate, hmmm too many kuliyyahsss you know. Tak terkira I dibuatnya. Terlampau banyak department. Setakat ni kos yang masih belum ada ialah masak-memasak, jahit-menjahit. Itu semua akan studentss sini ambil dalam tahun 3 nanti. I baru first year. Fressh gitu. Andd one more course not offered is kos-metik. HAHA. Dont mad, I'm just joking.

How we want to know what course that fit with us?

Okay, about this I think you guess should check back on your result. If many A'ssss, I think you are qualified. But dont worry, I have a friend that only have 1 or 2 A's something like that laa. Layak je dia. Mungkin rezeki dia kan. But still you can try, kut laaa pihak UIA ternampak banyak sangat A so dia pilih korang. Pihak UIA pun kata "mungkin anda yang kami cari.." Ahaa! Anda bertuah tahu !

How about the campus? I've got confused.

Confused ye? Adegegegge. Haha. Okay, bagi adik-adik yang nak buat asasi ditempatkan di Petaling Jaya. Yup, PJ----> penjara. Ok tidak. haha. You know rite PJ? Kalau dulu, budak-budak yang ambil art course. Not design, cooking whatsoever but there are like arabic, human sc, economics, english and islamic revealed knowledge studied at Nilai. But starting last year, they were move to PJ until now. Yaah, baru lagi. Ok, for degree pulak. Ada 2 tempat iaitu di Gombak dan Kuantan. Alaah, tak jauh manalah. Lebih jalan sikit je ke Kuantan kalau dari Gombak sini. Gombak for kuliyyah aed, engine, econs, hs, and lawssssss. Haha. Glemer kan kos yang kat Gombak ni? kekeke. Kalau kat Kuantan, medicice,nursing,dentistry,bio sc, phy sc, and also allied health sc. Haaa...yang ni, memang bukan kos untuk aku. Tapi ingat Gombak dan Kuantan hanya untuk undergraduates je tau. Adik-adik...belajar dulu di PJ okay. :))))

Are sure that if studied foundation UIA will be confirm pursue main campus?

Yup! Confirm. You'll be the one of official main campus student. Or else you're kicked from UIA. Haha. So, jangan nak relaks-relaks sangat takut pelajaran pun ketinggalan. Then, dah tak dapat masuk main campus. Kesian la macam ni. ;(

********

Makanya semuaaaaaaaaa, kalau inginkan surrouding yang Islamik bolehlah buat keputusan nak masuk UIA. Ataupun, masuklah universiti Islam yang lain. InshaAllah, sangat best. Okey, ini bukan diskriminasi ataupun berat sebelah. Tapi, ini hanya satu nasihat. Nasihat itu kan tazkirah.

UPU dah boleh isi kan? Apalagi, isi yang terbaik okay. Make sure that your result is valid for that U. Jangan nanti frust menonggeng atas salah sendiri sebab salah isi. Ish,ish,ish, sedih tau.

Yang boleh fly tu, isi jelah. If dapat,pergi okay. Tapi ingat! Kena pandai bawa diri. Jangan terhayut sudah. ;)

"Kamu boleh terbang tinggi, tapi jangan lupa asal usulmu dari tanah" [Farah Lee]


See you at UIA ! 


This is mosque at center of IIUM. I love it!

p/s: congrates again. and sad b'coz my friend disqualified to enter here for Laws. :(((




LIKE it? Thanks for reading this entry.
Post a Comment
copyright@khainisa.ahmad