"The world is a book and those who do not travel read only one page.”

Saturday, August 13, 2011

Kereta api dan puasa(update)

Assalammualaikum dan salam Ramadan.


Pernah tak korang merasa nikmat berbuka puasa dalam tren?
Bukan tren biasa, ini komuter nama dia.
Mesti tak pernah kan... Haha.

Okey, nanti aku sambung. Laptop kena tarik! Hehe.

******UPDATE******
Salam semua, akhirnya dapat juga aku nak sambung balik kisah kereta api dan puasa ni. Puas hati aku. Ini kisah semasa aku dan kawan-kawan aku yang nak ke KL masa tu area pukul 5.30. Tapi fahamlah KTM kan laju macam kereta api elektrik di Jepun. Ok, fine. Tunggu punya tunggu, pukul 6 petang baru kami gerak naik coach wanita. (perempuan la katakan) Tatkala masuk je, tak sempat nak toleh kiri kanan, semua kerusi dah disapu orang lain. Kesian. So, we just stand up and down if tired. (memang pun...terus bersila siap) 

Kali ini, KTM tiada announcement nak cakap "Next station, bla bla bla..." Hari itu, dia senyap. KTM pun berpuasa kut. Gamaknya laah. Tiada suara mungkin. Bila sampai saja di Serdang, tren berhenti. Ku fikirkan sekejap rupanya, Ya Allah laaaammmaaa... Sehingga kami berbuka kut. Bukan kut, memang. Setidak-tidaknya, kami diberi air mineral. Seteguk seorang. Karipap, secubit seorang. Sadis. Syukurlah ada insan yang mulia nak kongsi makanan. Alhamdulillah.

Yelah, kami berbuka dalam tren yang penuh sesak kut. Boleh pula tren buat hal, stuck tengah jalan. Sudah macam replika di stesen tu. Padahal, 2 kali tren dari Seremban lalu lalang. Hairan dibuatnya. Musykil! Then, train departured back after someone called customer service. Alhamdulillah, eventhough kami lambat sampai di KL at least tiba dengan selamat. Tapi tetap kami changed laluan tren. Kami mencuba laluan ke KL Sentral dengan menaiki Star. Best gila di LRT Masjid Jamek macam di Korea. Stesen LRTnya tertutup. Ok, over disitu. HAHA.Maka, kalau takut ter-stuck lagi, jom naik star!!!

So, lepas ni taknak dah naik tren pukul 6. Takut pulak sampai ke tengah malam terkaku di situ. Alamak! Tren balik kampung pukul 6 petang laa... So??? Terima jelah. ;)


Baru aku tahu aku masih belum hebat.

LIKE it? Thanks for reading this entry.
Post a Comment
copyright@khainisa.ahmad