"The world is a book and those who do not travel read only one page.”

Wednesday, April 13, 2011

Just say "Pleaseee..." and "THANK YOU!!"

Assalammualaikum you ollsss.

balloon!!


Lama seyh tak ber-belog. Rindu kut. Haha. Pandai naa main rindu merindui. Tak silap aku last aku post entry date on 9th April maybe. Ce kire dari tarikh tu sampai laaa ni. 9,10,11,12,13…hahaha. Baru jek 5 hari. Kau gedik laa Nisa!!!

Okey, korang!! Sebenaqnya..aku nak korang bace entry aku kali ini dengan lebih serius. Sebab ape? Sebab…aku nak lepaskan nafsu amarah aku pade belog ni. Haha. Taklah, just untuk peringatan kita bersama juga.

Kalau korang perasanlah kan…Malaysian sekarang, no mention Malaysian but Malay. Orang Melayu sekarang sangatlah malas nak cakap “tolong” takpun after dah minta bantuan orang diorang tak pulak cakap “terima kasih”. Issshhh… ini yang buat aku H.O.T Tak adelah, aku bukannya nak mintak orang tu berterima kasih kat aku, tapi yelah…sebagai manusia, mesti ade perasaan. Ce kalau korang…mesti nak kan satu penghargaan. Tak gitu…?? Okey,okey... take a deep breath. Huhu.

Its simple kan...???

Sambung balik ape yang aku membebel tadi. Haha. Aku cakap based on my experience kut. Maybe korang tak pernah rase…tapi aku pernah!
Aku kagum tengok orang Putih kat negare Barat sane, diorang sangatlah polite. Ye! Sopan… padahal kita yang beragama Islam ni, sememangnya diajar dan dididik dari kecil tentang kesopanan. Ye dakk?? Tapi itulah, manusia senang lupe. Atau lebih tepat lagi, bak kata Dr. M “Melayu mudah lupaaa…” Oppssss…Hoi Nisa, ko Melayu jugak kan…!!! YES! I am Malay. And I am proud to be Malay because many pretty and handsome people are from Malay. HAHA. Okey,okey…all Malaysian (jage hati…)


So, kawan-kawan semuaaa… please laa be like Oreng Putih. They are so kind and very very easy to say “please…” and also “THANK YOU!” Uhhh… I admire them. You guys semua… if we get something, what should we say?? Alhamdulillah… Good!!! That means korang tahu kan… So, don’t too kerek laa weyh nak cakap tolong peh-liss laa weyh. Its so simple ,okey! Yeaaahhhh itulah namenye kawan aku!!!

Anyway, ini hanya peringatan bukan permintaan. Okey!!!

Renung-renungkan dan selamat beramal!!!



Pssss…psss… dua hari aku tak ade kelas. Sangatlah boooosssaaannn!!



LIKE it? Thanks for reading this entry.
Post a Comment
copyright@khainisa.ahmad