"The world is a book and those who do not travel read only one page.”

Monday, February 25, 2013

Tazkirah durian

Assalammualaikum... kum... kum...

Seram ngat aih tengah-tengah malam gini sambil taip bertemankan secawan Nescafe Ipoh white coffee. Tu diaa!

This time, sajalah nak share sesuatu yang aku rasa macam best kalau dikongsikan bersama. Bukan ayaq Nescafe mahupun biskut Hup Seng, tetapi! Ayat Al-Quran. Translation dia... Translation.

It was from Surah An-Nisa' verse 142. (Ok boleh check sekarang)

142. Sesungguhnya orang munafik itu hendak menipu Allah, tetapi Allah-lah yang menipu mereka. Apabila mereka berdiri untuk solat mereka lakukan dengan malas. Mereka bermaksud riak (ingin dipuji) di hadapan manusia. Dan mereka tidak mengingat Allah kecuali sedikit sekali.

Mendalam sungguh ayat ini. Maka hendaklah kita solat dengan perasaan rajin. Sebab that time kan kita sedang menghadap Allah.

Next verse is from the same surah, verse 147.

147. Allah tidak akan menyiksamu, jika kamu bersyukur dan beriman. Dan Allah Maha Mensyukuri, Maha Mengetahui.

Umpama durian luruh di dusun. Janganlah kita marah kalau durian yang jatuh itu busuk. Mungkin waktu itu kita tengah diuji, jadinya selalulah bersabar. Tapi, kalau durian luruh kemain banyak, jangan lupa jiran sebelah rumah. Hehe. So, always be grateful, not greedy. Be sweetie~ Auww!

Salam. =)

LIKE it? Thanks for reading this entry.
Post a Comment
copyright@khainisa.ahmad