"The world is a book and those who do not travel read only one page.”

Friday, November 9, 2012

When you thought u're in red line, actually you are in black

Assalammualaikum.



hello hai annyong! common words to greet someone. greetings are the best words to approach people. and this people are very awesome. and... i know i'm OH SEEEEM!


Oh damn! Last two weeks, not two weeks actually. Actually last week and include this week, aku rasa macam jadi zombie setiap hari. hari hari minum nescafe. mulut, kaki , tangan bau nescafe ja. (hengkau hado?) its okay, ada ummmmmmphhh di situ. lol. minum nescafe konon-konon dapatlah stay up untuk buat homework yang menimbun, assignment yang nak kena hantar by tomorrow, quiz exam lagi. ARRRRGGGGGGHHHH! *nampak benor setegheessnya* This how university's life actually. So, adik-adik yang SPM this year, akak sarankan janganlah masuk U. Jadi surirumah yang solehah saja. Haha. Kidding! Dont take it seriousssly. Kalau tak habis aku kena bang bang.

"Untuk adik-adik SPM 2012, kak Nisa ucapkan selamat maju jaya. Belajar biar last minute asalkan apa yang kita baca faham dan dapat ingat. Kadang-kadang benda yang hujung-hujung ni lah menjadi. Bak kata pakar motivasi terkenal tanah air, Pecutan Terakhir gitu. Hehe. So, belajar saja selagi nama korang tu pelajar lagi. Belajar dan terus belajar. Segala formula bagai ingat semua, jangan ada 'unknown x' pun tertinggal. Kehkeh. y=mx+k, this is formula for making equation. CEYYYYYY!"

Okay tak pa, kak Nisa bagi tips, (not tips laa motivation mungkin. hehe) bagi yang nak SPM tu walaupun SPM macam dah nak habis. Walaupun result aku tak berapa nak layak untuk minta Medic. Tapi UIA terima juga aku. -.-

Pernah tak korang rasa macam, "Ya Allah banyaknya kerja, kenapalah banyak sangat ni. Waktu aku free tak nak pula bertimbun-timbun, bila ada je keje lain, ada pulak yang lain menyibuk. Ini tidak adil! tak adil!!! *jerit*" Ceeeyyy... berdrama habis kau kiah. Kan kan...mesti ada punyalah. Aku selalu kut macam ni. Selalu rasa susah sangat. Tapi, tahu tak sebenarnya Tuhan kita yang Maha Penyayang selalu bantu kita dalam senyap. Tanpa kita sedar Dia sebenarnya ada di samping kita. Dia Maha Mendengar, mana mungkin dia tuli. Dia dengar segala bebelan kau dalam doa yang kau katakan. Nak dimudahkan dalam pelajaran, Dia mudahkan. Nak dimurahkan rezeki, Dia beri kau rezeki. Kau nak jodoh, Dia sudah tetapkan pun jodoh kau. Cuma perlu bersabar. *eh??

Kita saja tak perasan kewujudan pertolongan Dia. Like esok kita nak exam ni, baca pun separuh dari chapter ja. Punyalah gelabah bagai, mintak notes kawan. Mintak kawan ceritakan apa chapter tu bebel. Last-last, kita pun give up. Takpalah aku redha. Typical student U macam ni lah. Eh eh belum berusaha mana boleh nak main redha redha. Allah akan beri result pada kita based on how much we sacrifice. Simple kan! So, jangan nak salahkan Tuhan kau pula kalau ko gagal.



Makanya, if esok exam. Bacalah selagi termampu. Even ko terlelap, tersingguk bagai nak rak time baca notes. Usaha dan terus berusaha. Doa banyak-banyak, moga apa yang di baca itu keluar exam. Dan mohon dimudahkan ketika jawab exam. Pelik tak, exam punyalah susah tapi still we afford to answer all. Yeah, maybe banyak jawapan merapu dalam kertas. Tapi undirectly segala apa yang kita baca kita dapat revise dalam exam. Waaahhh magical berlaku la uolllsss. And as a result, Ya Allah aku tak percaya aku dapat markah macam ni. Ya Allah , Alhamdulillah! sujud syukur terus kau buat. Gembira sangat. ;D

Seriously its always happened on me. And made me thinking. Am i have positive mind? Haha. Kita patut selalu berserah kepada-Nya. Berserah macam mana tu, berserah like after struggle back to Him. Do your prayer. Janganlah solat sunat hajat kau buat, yang 5 waktu sehari semalam kau abaikan. Gi mana siiihhh. Ngapain begitu? Aiyoooo. Berdoa sebanyak mungkin. Cakaplah banyak-banyak sekali pun, minta lah nak itu nak ini, Allah faham apa yang kau cuba sampaikan. Tak kisahlah in English, Malay or Japanese He always know.



Sebab ada pujangga berkata-kata, berakit-rakit dahulu, berenang-renang dulu kemudian, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian. *Ehem! Baca pun kita dah faham konteks peribahasa ni. Malas nak explain panjang, nanti orang yang baca blog aku ni ingat aku cikgu Bahasa Melayu. Maksudnya di sini, biar susah mana pun kau hadapi, kemudian hari kau akan senang sebab nak senang kenalah susah dulu. Arachi? Deyh arasseo. (ini bahasa Korea pula. -.-)

Dalam Quran pun nyatakan, "Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan, Sungguh bersama kesulitan adan kemudahan." -Surah Asy Syarh

There when you think you are in the red line, actually you are in black line. The safety line indeed. Madam i yang cakap semalam dalam kelas Accounting, She said: Red is the risk area, black is the safety are. If in economics, it will be vice versa. Black is evil!!!!! Haha. Part gelak ni suara orang ramai.

Ya Allah, terbanyak pula bebelan aku kali ini. Ini kira motivasi untuk adik-adik SPM juga and for friends yang selalu rasa susah je memanjang. hehe. Sebagai konklusinya, jangan cepat rasa down bila banyak problems. Just relax and buat-buat happy, sebab dengan keseronokan kau akan hilang tension. Dari terasa panas, bahang je tiap waktu better pergi ambil wuduk, sebab wuduk kan guna air. Jangan cakap kau bertayammum pula, melainkan kalau tak ada air. Dari otak serabut sebab pikir study,notes bagai, better pergi ITD (tempat teknologi maklumat) main internet sambil dengar ayat Quran, bukan lagu terkinja-kinja. Jangan ambil masa yang lama pula. Karang, study ntah kemana, main internet entah mana mana. And dari muka masam mencuka, eloklah bubuh gula supaya manis!

Have a good weekend uolllss! Masa untuk aku berehat menanti petang nanti untuk discussion.

Arrrrggggghhhh stressssssssssss!!! (sila baca entry ini semula sekiranya stress kembali. Terima kasih!)




LIKE it? Thanks for reading this entry.
Post a Comment
copyright@khainisa.ahmad