"The world is a book and those who do not travel read only one page.”

Thursday, June 21, 2012

Debat budak-budak sek men

Assalammualaikum.


Hoi hoi hoi. Bercakap berfikir bertulis...ini semua lumrah hidup. Manusia ada mulut untuk bercakap. Bercakap untuk words yang baik jelah kan. Kan kan kaaan?

Sama jugaklah berdebat. Berdebat ni macam kau sembang-sembang dengan kawan dan bercanggah pendapat. Pastu kau orang argue idea masing2. Haa, macam tu lah debat. Hehe. Sekirenye kau orang semua pernah begini. Kirenye semua orang boleh jadi pendebat agong ni. Ahak!

Yeah, yesterday was held an event... very big event in IIUM. It was Interschool Debating Championship (IDC). Every school around Malaysia came from Sabah until Perlis. And they were fighting each other to get the title CHAMPION. And its very awesome you know!

Aku committee bagi program ni tapi in-charge for English debate so, tidak berapa nak tahu pasal Malay and Arabic category punye. But its ok, walaupun aku tak pernah nak ber-argue bagai in English tapi very fun la. Tak sangka aku cekap jugak mendengar dalam mendengar perdebatan bahasa Inggeris. KEHKEH.

Sekolah yang menjadi pilihan untuk ke final English ialah SDAR dan Sekolah Islam Adni. Mereka ni sangatlah hebat. Subhanaallah mashaallah sangat hebatlah. Speaking! smoooth je. Aku memang dah out la kalau nak join team diorang ni.

The motion: This House Believe a Captain Ship Never Be The Last Person Anymore if Ship is sinking.
Lebih kurang macam tu la tajuk debat mereka. Yes, English punya debat memang akan membincangkan tentang pendapat. Rasenye english lagi cooool kut sebab kau boleh cakap apa saja janji ianya rasional. Kalau debat BM pulak banyak kepada fakta,kau kena ade statistik bagai dan pendapat jugak.

Malam akhir tu, sangatlah best sebab dua2 team bersemangat dalam buat P.O.I. And its quite interesting la. Dua2 team lancar je jawab tanpa cacat cela. Haha. Maksudnye perfect la. Tak rugi kalau pergi final malam tu.

Team yang menjadi pilihan utk menang adalah ADNI. Sebab mereka ni budak macam budak2 tapi otak sangatlah genius. Think outside the box betul! And I like the second speaker ADNI. Kahkah. He's cool and very creative in arguement. And third speaker ADNI jugak. She's speaking like air paip yang kau pulas sampai habis. Laju gile!

Finally, champion is belonging to Sekolah Islam Adni. Yes!!! Sekali lagi sekolah Islam menang english debate. Alhamdulillah. Last year, SMI Hidayah. Tapi mereka kalah dalam quarter dulu. Hopefully, mereka ni menjadi seorang yang berguna untuk Ummah. InshaAllah.

And lastly, IDC 2012 is finished.
And I'm very happy with that.
Thank you everyone for the successful event.


ADNI's team for english. Champion!

Can you see that boy? Ok dia sangat cool sebab dapat Best Speaker Final round and went to the stage with 'kopiah'. ;)))

SDAR's team. The 1st runner up.

p/s: Aku harap SMKASAS masuk IDC 2013.



LIKE it? Thanks for reading this entry.
Post a Comment
copyright@khainisa.ahmad