"The world is a book and those who do not travel read only one page.”

Tuesday, April 24, 2012

Random : Tarbiyah and Da'wah


Assalammualaikum everyone!


Seriously nak menangis tengok belog kegemaran ramai ini ketinggalan dalam memberi informasi yang efektif. Eceeyy ! But frankeli I syeed, I shudah lama tinggalkan ini belog. Hampirr... dua minggu gitu. Heh! Lama bukan? Haha. Overrr I kan...

So, you oll semua ada perubahan yang baik dalam diri tak? Yelah, sudah lama beta tak turun padang tanya khabar rakyat jelata. Ehem ehem.. Takkan nak tunggu time Maal Hijrah kut baru nak ber-hijrah. Issshh, selagi kamu masih bernafas dan mahu menjadi yang terbaik berubahlah dengan segera. Samping tu mohon dikuatkan hati. InshaAllah. Berhijrah tu biarlah dengan rela. Beta tak paksa tau, ini titah junjung bukan urusan baginda. Ini urusan Tuhan yang Maha Mengetahui. One more thing, "death is secret". Think it wisely. ;)

You know what as far as I live here. Yaaah, at my beloved university ni. Hehe. Banyak saaaangatt perkara baik yang dapat aku manfaatkan. Banyak sangatlah. Dan setiap kali bila aku pergi mana-mana talk, mesti dan mesti teringat kat belog ni. Dalam hati, "Lepas habis je talk ni nak taip dalam belog update pasal talk ni talk tu..." So that, my belog readers can get the benefit. Ye dak? Huhu. But, now still I can't fulfilled the wants. Heh! Okay...I'm sorry ! :)))

Ohh dont worry, today I will tell korang pasal talk by Suhaib Webb. Alaa yang jadik pengacara dalam talk show "REFLECTIONS" on tv Alhijrah. Araci? (in Korean : Do you know?) Yang tahu baguslah. Yang tak tahu tu bawak bawak lah tahu. Haha. Masa ni pihak tv buat recording for this talk kat UIA dan aku pulak terpaksalah kan masuk untuk di rakam cameraman. Kalau tak silap, rakaman untuk Ramadhan nanti. Hmm maybelah. So, lepas ni tiap-tiap hari bulan puasa nanti tengoklah tv Alhijrah kut kut la ada muka aku keluar tv. Ini perkara wajib ! Ngehngeh.


The big guy is Imam Suhaib Webb. ;)))


He is a foreigner from 'kampong USA' and he's married with Malay woman. Now, live at KL. He always said that he was come from kampong USA. Haha. For me, he has good humor and cute maybe. Its seem like Ustaz Azhar Idrus version USA la.

Ada juga orang yang revert mari datang reflections ni tau. Tapi, mostly foreigner la yang bagi opinion  sebab they are comfortable in English talk rite. Yang Melayu macam kita-kita ni pun boleh jugak. Aiiissshhh...dont discriminate okay!

Haa, one more that made me admired is one guy from local private university revert into Islam. He's Indian. Then, Suhaib Webb asked who invited you to revert Islam? and then, he point at his friend. Malay guy. Wow! MashaAllah. Its really awesome that guy can make him excited to know Islam. How wonderful he is. I should be like him one day. InshaAllah.

The stage seems like at studio tv.

Seriously, I'm jealous with him. I mean that guy yang mampu menarik perhatian kawan dia masuk Islam. Waaaaahhh~ Rasa macam hebat gilalah kan. Semua orang kat dalam main audi kagum dan kaget. SubhanaAllah ! Ada juga, Chinese cerita pasal pengalaman dia mula-mula masuk Islam. Cuba pakai baju kurung. Yah, baju kurung kan nampak sopan dan tutup aurat kan. I mean, baju kurung dulu-dulu, sekarang ni heh! tak rupa kurung dah, karung mungkin. Then, she told us that one day she was in raining day very heavy maybe just hold a taxi to get back home. But after she got enter the car, the driver asked him. "Are you Muslim?" She replied, "Yes I am" "Get out from my car ! I dont want Muslim passenger like you !"

Oh My Allah, kejam siot driver tu. Ish, kalau aku jadi dia aku keluar dan cari teksi lain. Tak hingin aku~ But, you know what happened to her. She's calmed down and said "How come I can find any taxi in heavy raining?" And then she gave up, get out from taxi than find other. Yaah, because she believe in Allah, He always beside her. Will never dissappear.

MashaAllah, SubhanaAllah. Semuanya punyai pengalaman pahit dalam mencari Islam. Indahnya hidup mereka. Bersusah payah untuk bersabar walaupun dicaci cerca. Bagi kita yang sememangnya lahir terus diazankan dan diiqamatkan agak-agak boleh tak sehebat macam mereka. Hopefully, get pleasure by Him.

Sometimes, someone that revert to Islam is much much better than us originally born as Muslim.

So, appreciate what we have then improve it. Tarbiyah ourself first then Da'wah to others.


Sincerely, student UIA.
Ahak!

Only two of them 'teman' me. Komawo.




LIKE it? Thanks for reading this entry.
Post a Comment
copyright@khainisa.ahmad