"The world is a book and those who do not travel read only one page.”

Friday, October 22, 2010

tak syok laa sedih-sedih

Salam buat korang!

sekarang nie student2 Uia ade yang bergumbire dan berduke cite. tapi saye pasti,yang berduke cite pon ade akan muncul jugak diwajahnye kegembiraan sebab,tumpang gembire kawan2 nyer. ini kan pulak,orang yang sememangnyer gumbire..kompem senyum sampei ke rahang gusi. hehe.


okeh! laa bagi kawan2 yang sedang berduke lara. jangan bersedih okeh! atau in arabics nyer 'la tahzan' buku tajuk nie pon ade kat pasaran sekali. nak beli,klik di sini eh,eh kat kedai laa..secare online,tak sure laa plak!




bile exam jerk,
kite mesti kate 'aku nak yang terbaek!'
then,kite pon doa laa kat Allah,
mohon kat dia,
berikanlah aku yang terbaek.

ye! doa itu sangat dan tersangatlah Penting!
dan setiap butir yang kite tutur itu
adalah satu doa.
ye! aku pasti itu.

okeh! kat sini aku nak selitkan cerite buat teladan kite bersame.
aku terbace kat facebook.
(akhirnye,ade jugak advantages FB nie. Alhamdulillah~)

err,kisahnyer lebih kurang macam nie laa

***
pade suatu hari,
si anak nie dapat result examnye.
dan tertulis pade resultnyer,mcm cukup2 makan laa..
ayah nye hanye memandangnye dari jauh
(err,aku tambah sendiri cerite)

then,ayahnye bertanye
"kenape nak,muke rupe itu. tak gembire ker?"
bagi ayahnye,result anaknye itu 
tak laa teruk sangat.
still reti bersyukur.

kemudian ayahnye bertanye
mengenai doa nye setiap kali selepas solat.
ye! doa selepas solat tersangatlah berakah.
InsyaAllah.

berbalik pade soalan.
make,anaknyer pon menjawab.
"saye sentiase doa semoge saye dapat yang terbaek,ayah"
tapi riak wajah anaknye masih tidak berpuas hati.
"kenape ayah,rase macam Allah tak makbulkan doa jerk"

Astaghfirullah halazim..
beristighfar ayahnye.
lalu ayahnye berkate, Allah makbullah tue.
kamu mohon yang terbaek kan.
so,mungkin itulah yang terbaek.
jadi janganlah cepat give up!!
sebab Allah tahu kemampuan setiap hambanya.

***
so,as a conclusion.. kite mesti mempunyai matlamat dan hajat yang straight to the point. YEAHHH!!
sebab,Allah akan sentiase dan rela mendengar tutur bicara setiap hambanya.InsyaAllah akan dikabulkan.
dan perlu ingat,kadang2 Allah takkan makbulkan doa kite,sebab..mungkin di waktu yang lain pulak akan diperkenankan.
oleh itu,teman2 jangan cepat give up okeh!!! (wahhh jadik penceramah bebas plak)


notamaut: maap kalau plot ceghite tue tak bape nak betui. hehe 


LIKE it? Thanks for reading this entry.
Post a Comment
copyright@khainisa.ahmad